bijwerkingen bij kanker

(Voorheen SIB op maat)

Patiënteninformatie voor zorgverleners
over bijwerkingen van oncologische middelen

Informatie

Indeling bijwerkingen
Oncologische middelen (ook wel oncolytica genoemd) zijn geneesmiddelen die bijwerkingen kunnen veroorzaken. De bijwerkingen die op deze website getoond worden, zijn de meest voorkomende of belangrijke bijwerkingen. Deze bijwerkingen hoeven niet bij u voor te komen. Dat is onder andere afhankelijk van de dosering, de duur van de behandeling, de combinatie met andere oncologische middelen, de combinatie met andere geneesmiddelen, de ziekte zelf en eventueel aanwezige orgaanfunctiestoornissen. Bijwerkingen kunnen onmiddellijk na het toedienen van oncologische middelen, maar ook veel later optreden. Op deze website staan die bijwerkingen, die kort na de behandeling kunnen optreden. De meeste bijwerkingen verdwijnen als de behandeling is afgelopen. Sommige bijwerkingen kunnen echter blijvend zijn, zoals tintelingen in handen en voeten (neuropathie) of cognitieve problemen (problemen met concentratie en geheugen). Informeer bij uw arts naar mogelijk blijvende gevolgen van uw kuur. 


De bijwerkingen van een combinatie van oncologische middelen (in een kuur) kunnen elkaar versterken; in het overzicht van bijwerkingen op deze website wordt hier echter geen melding van gemaakt, omdat er nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar hoe bijwerkingen elkaar kunnen versterken of verminderen wanneer middelen in een combinatiekuur gebruikt worden. Uw behandelend arts kan u hierover informeren.

Bronvermelding

De informatie van Bijwerkingenbijkanker.nl is gebaseerd op de database van de website sibopmaat.nl. Deze website heeft de de volgende bronnen geraadpleegd: