Anagrelide

Geselecteerde behandeling: overige middelen
Algemene informatie
Samen met uw arts heeft u besloten dat u een behandeling krijgt tegen kanker. Deze behandeling kan bestaan uit chemotherapie, doelgerichte therapie, immunotherapie en anti-hormonale therapie of een combinatie daarvan. Graag bieden wij u deze informatie aan, over hoe uw behandeling eruit ziet en over de gang van zaken tijdens uw behandeling. Ook vindt u hier contactgegevens van uw hulpverleners in het Elkerliek. Verderop vindt u een overzicht van mogelijke bijwerkingen van de behandeling die u krijgt. Hierbij staan ook adviezen hoe u daarmee om kunt gaan.
MOGELIJKE BEHANDELINGEN
Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling van kanker met cytostatica. Kankercellen zijn over het algemeen snel delende cellen. Chemotherapie remt de groei van deze snel delende kankercellen, maar tegelijkertijd ook de groei van gezonde snel delende cellen. Er zijn verschillende soorten cytostatica. Afhankelijk van de soort kanker kunnen één of meerdere van deze middelen voor een behandeling worden gebruikt. Om zoveel mogelijk kankercellen te bereiken, bestaat chemotherapie meestal uit een aantal behandelingen met daarna steeds een rustperiode waarin het lichaam zich weer kan herstellen. Meer weten over chemotherapie? Lees dan hier verder.
Doelgerichte therapie
Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die de groei en deling van kankercellen blokkeert. Deze therapie gaat de werking tegen van specifieke eiwitten die kankercellen nodig hebben voor hun groei en overleving. Hierdoor sterft de kankercel af of deelt zich niet meer. Doelgerichte therapie brengt meestal minder schade toe aan gezonde cellen dan bijvoorbeeld chemotherapie en geeft meestal minder bijwerkingen. Om in aanmerking te komen voor doelgerichte therapie moet de tumor bepaalde kenmerken hebben. Het kan zijn dat er eerst onderzoek moet plaatsvinden om te weten of een noodzakelijk kenmerk op de tumorcel aanwezig is. Meer weten over doelgerichte therapie? Lees dan hier verder.
Immunotherapie
Immunotherapie is een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Deze behandeling versterkt of verandert uw eigen afweersysteem zodat het de kankercellen beter kan doden. De behandeling werkt niet direct in op de tumor, zoals bij chemotherapie, maar is gericht op het afweersysteem zelf. Dit is uniek aan immunotherapie. Immunotherapie kan kankercellen zichtbaar maken voor het eigen afweersysteem of de therapie versterkt of verandert de activiteit van het eigen afweersysteem. Meer weten over immunotherapie? Lees dan hier verder.
Anti-hormonale therapie
Anti-hormonale therapie is een behandeling met medicijnen die invloed hebben op de hormoonhuishouding in het lichaam. Sommige organen hebben hormonen nodig voor hun groei en ontwikkeling. Voorbeelden zijn borstklier, schildklier, prostaat en slijmvlies van de baarmoeder. Als in deze organen kanker ontstaat, is die vaak (voor een deel) afhankelijk van de aanwezigheid van hormonen. Zolang deze hormonen aanwezig zijn kan de tumor groeien. Zonder deze hormonen kan de groei van de tumor stoppen, kleiner worden of zelfs (tijdelijk) verdwijnen. Meer weten over anti-hormonale therapie? Lees dan hier verder.
De behandeling met een van bovenstaande therapieën kan bijwerkingen geven. Het is belangrijk dat u de bijwerkingen bespreekt met uw hulpverlener(s). Zij denken met u mee in mogelijke oplossingen om de bijwerking(en) te voorkomen of te verminderen.
CONTACT MET UW HULPVERLENER
Soms is direct contact met uw hulpverlener noodzakelijk. Soms ook kan een vraag of klacht beter op een ander moment besproken worden of vindt u het antwoord in de BeterDichtbij app.
Direct contact
Neem bij een of meer van onderstaande klachten direct contact op met de polikliniek (op werkdagen) of de Spoedeisende hulp (buiten kantooruren):
- Koorts van 38,5 °C en hoger of bij koude rillingen.
- Bloedverlies
- via urine
- via ontlasting. Let op: wanneer u al regelmatig bloedverlies via de ontlasting (t.g.v. uw ziekte) heeft, dan graag contact opnemen wanneer dit meer is dan u gewend bent.
- bij hoesten
- via de neus (langer dan 20 minuten).
- Spontane blauwe plekken.
- Toenemende kortademigheid.
- Toenemende pijnklachten.
- Misselijkheid/ braken langer dan 24 uur.
- Minder dan 1 liter vocht inname per 24 uur gedurende 2 dagen.
- Waterdunne diarree, vaker dan 4-6 keer per dag langer dan 24 uur.
Het kan gebeuren dat u in een levensbedreigende situatie terechtkomt. Handel dan direct en bel 112.
Contact op de eerstvolgende werkdag
Bij een of meer van onderstaande klachten graag op de eerstvolgende werkdag contact opnemen met de polikliniek tijdens het telefonisch verpleegkundig spreekuur:
- Verstopping (obstipatie) langer dan 3 dagen.
- Pijnlijk, branderig gevoel bij urineren.
- Beschadigd/ pijnlijk mondslijmvlies.
- Plotseling huiduitslag en/of jeuk.
- Klachten waarvan u vindt dat deze onacceptabel zijn.
- Vragen of twijfels over uw behandeling.
Afhankelijk van de bevindingen van uw klacht zal in overleg met uw hulpverlener een passend beleid met u worden afgesproken. Het kan zijn dat u wordt doorverwezen naar uw huisarts of naar de spoedeisende hulp.
Belangrijke telefoonnummers
Afdeling | Openingstijden | Telefoonnummer |
Polikliniek |
Werkdagen 8.00-12.00 en 13.00-16.30 uur |
0492 – 59 59 47 |
Telefonisch verpleegkundig spreekuur | Werkdagen 9.00-10.00 en 13.30-14.30 uur | 0492 – 59 59 35 |
Spoedeisende hulp (SEH) Geef bij contact met de SEH altijd aan dat u behandeld wordt met chemo-, doelgerichte-, immuno- of anti-hormonale therapie. |
’s Avonds, ’s nachts en in het weekend | 0492 – 59 55 71 |
Wie waarvoor
Polikliniek | Telefonisch verpleegkundig spreekuur | BeterDichtbij app |
|
|
Antwoordtijd algemene vraag: 1 dag Antwoordtijd medische vraag: 3 dagen |
GANG VAN ZAKEN RONDOM UW BEHANDELING
- Op de polikliniek in het Elkerliek vindt de controle plaats bij de arts of verpleegkundig specialist. Deze bespreekt met u de bloeduitslagen, eventuele bijzonderheden, vraagt als het nodig is vervolgonderzoeken aan en schrijft (herhaal)recepten uit. Ook hoort u dan of de kuur door kan gaan. Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich op de polikliniek Hemato-oncologie, afdeling 4a. Soms kan dit gesprek ook in de vorm van een telefonisch consult.
- Tip: schrijf uw vragen of wat u wilt bespreken thuis al op een briefje en breng dit meer naar de afspraak. Geef tijdens de afspraak ook door of u een herhaalrecept nodig heeft.
- Voor de behandeling meldt u zich op de geplande dag en tijd op de dagbehandeling Hemato-oncologie, afdeling 4a. Het is goed om van tevoren wat gegeten te hebben. De oncologieverpleegkundige begeleidt u tijdens de behandeling. U kunt dan ook met de verpleegkundige eventuele vragen/problemen bespreken of om advies te vragen. Tijdens de behandeling dient u op de behandelkamer te blijven. Gedurende het eerste uur van de eerste behandeling mag uw begeleider/mantelzorger bij u blijven. Tijdens de behandeling krijgt u de vervolgafspraken mee. Na afloop van de behandeling mag u naar huis. Omdat niet bekend is hoe u op de behandeling gaat reageren, raden we aan dat iemand u ophaalt.
- Voorafgaand aan de controle afspraak dient u bloed te laten prikken. Dit kan op de middag voorafgaand aan de afspraak. Maak hiervoor altijd online een afspraak op https://www.elkerliek.nl/bloedafname.
- Bestaat uw behandelschema uit meerdere dagen, dan kan het voorkomen dat u ook tussendoor bloed dient te laten prikken. Mochten hier bijzonderheden uit voortkomen, dan nemen we hierover telefonisch contact met u op. Als er geen bijzonderheden zijn dan wordt u niet gebeld en gewoon verwacht voor de behandeling zoals gepland. Heeft u klachten op de dag voor of van de behandeling meld dit dan tussen 9.00-10.00 uur tijdens het telefonisch verpleegkundig spreekuur.
- Alle medicatie die bij uw behandeling hoort, wordt verstrekt door de poliklinische ziekenhuisapotheek op de begane grond van het Elkerliek. Voor de eerste behandeling dient u ondersteunende medicatie daar zelf op te halen. Ook vindt er dan een medicatie intake gesprek plaats. De ondersteunende medicatie voor de vervolgbehandeling krijgt u tijdens uw behandeling op de dagbehandeling van de apothekersassistente.
Behandelschema
Deze behandeling bestaat uit één medicijn.
Behandelschema | ||
Medicatie |
Dagelijks (continu) |
Wijze van toediening |
Anagrelide |
X |
Capsule, dosering volgens voorschrift, 2x daags om 8.00 en 20.00 |
Beschermende maatregelen ten aanzien van excreta
- Anagrelide: niet bekend
Gevolgen voor vruchtbaarheid en ongeboren kind
Deze informatie is relevant voor vrouwen én mannen in de vruchtbare leeftijd.
Vrouwen mogen tijdens de behandeling en ook in een bepaalde periode daarna meestal niet zwanger worden. Er kunnen
risico’s zijn voor het ongeboren kind. Bij mannen is minder goed bekend of een behandeling, zoals chemotherapie,
tijdelijk invloed kan hebben op de kwaliteit van het zaad en of dit risico’s met zich meebrengt voor het ongeboren
kind.
Ook kan de behandeling van kanker ervoor zorgen dat u (later) minder vruchtbaar bent. Dit hangt af van het soort medicijnen, de combinatie van medicijnen, de dosering, het soort kanker en uw leeftijd.
Bespreek vóór de start van de behandeling wat dit in uw situatie betekent. Bijvoorbeeld of – en hoe lang – u
maatregelen moet nemen om een zwangerschap te voorkomen.
Heeft u een kinderwens? Bespreek dan met uw zorgverlener de mogelijkheid van invriezen van sperma of eicellen vóór
het starten van de behandeling.
Bijwerkingen en adviezen
Hoofdpijn
Door de behandeling kunt u last krijgen van hoofdpijn. Dit kan gepaard gaan met een overgevoeligheid voor prikkels als licht en geluid.
Advies
Overleg met uw behandelend arts welke van de onderstaande adviezen bruikbaar zijn voor u.
- vermijd een prikkelende omgeving, zorg voor een rustige ruimte, eventueel verduisterd
- probeer met koude kompressen op het hoofd de pijn te verlichten
- overleg met uw behandelend arts over het gebruik van pijnstillers