bijwerkingen bij kanker

Geeft u informatie over mogelijke bijwerkingen bij uw behandeling
met oncologische middelen

Over chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen, die de groei en verspreiding van kankercellen tegengaan. Chemotherapie doet dit door deze kankercellen te beschadigen, te doden of door hun celdeling te verstoren. Daardoor geneest de kanker of worden tumoren kleiner. Een ander woord voor chemotherapie is cytostatica (van Grieks cytos = cel en stasis = stilstand). Omdat tumorcellen snel delen, kan chemotherapie die cellen juist goed aanpakken.

Hoe werkt chemotherapie?
Nadat de medicijnen bij u zijn toegediend, komen ze in het bloed terecht. Via het bloed worden zij door het hele lichaam verspreid. Zo kunnen zij bijna overal in het lichaam kankercellen bereiken.
Er zijn verschillende soorten cytostatica. Welke soort u krijgt, hangt af van de soort kanker. Vaak krijgt u een combinatie van cytostatica voor een zo goed mogelijk resultaat.

Combinatietherapie
Behandeling met 1 medicijn heet monotherapie. Soms krijgt u verschillende soorten medicijnen of chemotherapie in combinatie met andere behandelingen. Dat heet een combinatietherapie. Een team van artsen bepaalt welke aanpak voor u de beste is. Voorbeelden van combinatietherapie zijn:

  • een combinatie van verschillende cytostatica
  • chemotherapie in combinatie met doelgerichte therapie, immunotherapie of hormonale therapie
  • chemotherapie in combinatie met radiotherapie (bestraling). Dit heet chemoradiatie.

Meer informatie over chemotherapie