bijwerkingen bij kanker

Geeft u informatie over mogelijke bijwerkingen bij uw behandeling
met oncologische middelen

Hormonale therapie

Over hormonale therapie

Hormonale therapie is de behandeling van kanker met hormonen. Hormonale therapie is eigenlijk een antihormoon therapie. U krijgt namelijk medicijnen die de werking van hormonen verminderen. De behandeling heeft alleen nut bij hormoongevoelige tumoren.

Hormonale therapie wordt vooral toegepast bij borstkanker en prostaatkanker. En in mindere mate bij baarmoederkanker, eierstokkanker en NET (neuro-endocriene tumoren). Bij deze vormen van kanker is vaak een combinatie van behandelingen nodig. De borsten en het baarmoederslijmvlies bij vrouwen en de prostaat bij mannen hebben geslachtshormonen nodig voor hun groei en functioneren. Als in de borst of de prostaat kanker ontstaat, zijn de kankercellen voor hun groei vaak (deels) afhankelijk van de aanwezigheid van die geslachtshormonen. Als dat zo is, wordt de tumor ‘hormoongevoelig’ genoemd. Zolang het lichaam zelf geslachtshormonen maakt, kunnen de kankercellen zich delen en kan de tumor blijven groeien. Zonder die ‘eigen’ hormonen overleven de kankercellen minder goed of helemaal niet. De groei van de tumor of van eventuele uitzaaiingen neemt dan af. In het gunstigste geval kunnen de kankercellen zelfs helemaal verdwijnen. 

Hormonale therapie maakt van dit principe gebruik. De hormonale therapie beperkt de productie van bepaalde eigen hormonen of vermindert de invloed ervan.

 

Meer informatie over hormonale therapie